Surowica aligatora lekarstwem na antybiotykooporność?

3 marca 2015, 07:38

We krwi aligatora amerykańskiego (Alligator mississippiensis) odkryto peptydy antydrobnoustrojowe, które zapewniają gadom ochronę przed infekcjami.



Podczas trawienia chleba uwalniają się egzorfiny glutenu pszennego

3 lipca 2015, 11:59

Egzorfiny - biologicznie aktywne cząsteczki uwalniane podczas trawienia chleba i makaronu - mogą przetrwać cały proces i przedostać się przez nabłonek przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Wyniki uzyskane przez naukowców z Uniwersytetu w Mediolanie rzucają więcej światła na nadwrażliwość na gluten.


Mleko diabłów tasmańskich nadzieją na zwalczenie lekooporności

18 października 2016, 10:07

Mleko diabłów tasmańskich może pomóc w zwalczeniu wielolekoopornych superbakterii.


Tandem na lekooporne bakterie

14 lipca 2017, 13:50

Naukowcy z MIT-u odkryli, że sposobem na lekooporne bakterie mogą być tandemy peptydowe dostarczane w porowatych nanocząstkach. Co ważne, tandemy są 30-krotnie bardziej skuteczne od pojedynczych peptydów.


Naukowcy zidentyfikowali najstarszy twardy ser

16 sierpnia 2018, 09:52

Zestalona biaława masa, znaleziona w jednym z naczyń z grobowca Ptahmesa, wysokiego rangą urzędnika z czasów panowania faraona Setiego I oraz jego syna Ramzesa II, to najstarszy znany twardy ser.


Tlenek węgla zwiększa wrażliwość bakterii na antybiotyk

22 lutego 2018, 11:57

Tlenek węgla może zwiększać skuteczność antybiotyków. Dzięki niemu zwiększa się wrażliwość bakterii na leki.


Lampka przeciwpróchnicowego czerwonego wina

22 maja 2014, 13:06

Czerwone wino i wyciąg z pestek winogron mogą pomóc zapobiegać próchnicy.


Mleko dziobaka zawiera unikatowe białko o właściwościach przeciwbakteryjnych

16 marca 2018, 07:19

Australijscy naukowcy szukają sposobu na lekooporność, badając unikatowe składniki mleka dziobaka.


Syrop daktylowy hamuje wzrost bakterii szybciej niż miód manuka

1 kwietnia 2015, 06:27

Syrop daktylowy wykazuje aktywność przeciwko wielu bakteriom, w tym gronkowcowi złocistemu (Staphylococcus aureus) czy pałeczkom okrężnicy (Escherichia coli). Badania in vitro zademonstrowały, że hamuje wzrost bakterii szybciej niż popularny miód manuka.


Nanocząstki ZnO z puszek mogą prowadzić do utraty mikrokosmków

10 kwietnia 2018, 09:02

Związki występujące w opakowaniach mogą upośledzać wchłanianie w przewodzie pokarmowym.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy